Background

Az Görenlere Yardım

background
Az Görenlere Yardım

Az Gören Hasta Ne Demektir?
Herhangi bir hastalık nedeni ile (yaşa bağlı sarı nokta hastalığı,göz tansiyonu,gece körlüğü,göz titremesi vb.) normal gözlük camı ile yeterli derecede göremeyen hastadır.Genellikle görme seviyesi %30 ‘un altına düşen hastalar günlük faaliyetlerini ve okuma işlerini yapmakta zorlanırlar.

 

Az Görme Sebepleri Nelerdir?
Ortam bulanıklığı: Katarakt, kornea tabakasında leke gibi durumlardır.

Merkezi görme alan kaybı: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), maküler skar gibi hastalıklardır. Baktıkları noktayı görmekte sorluk çekerler. En fazla yakın okumada zorlanırlar.

Periferik görme alan kaybı: Gece körlüğü ve göz tansiyonu gibi hastalıklardır. Görme alanları daralmıştır. Hastların oryantasyon yetenekleri azalmıştır.

Az Görenlere Yardım Cihazları Nelerdir?

Özel filtreli camlar
Ortamdaki kısa dalga boylu ışınları filtre ederek gözün arkasındaki dokulara olan zarar azaltılır ve hastalıkların ilerlemesini yavaşlatılır.

 

Yüksek Numaralı Okuma Gözlükleri
Orta az görenlerde ilk tercih binoküler bifokal gözlüklerdir. Bu grup hastaların uzak gözlükleri iki odaklı hazırlanır. Alt kadrandaki yakın okuma ilavesi arttıkça hastanın okuduğu yazıyı gözüne daha fazla yaklaştırması gerektiği için yakın okuma ilavesinin doktor tarafından dikkatli bir şekilde ayarlanması gerekir.

 

Büyüteçler
Okuma alanı dardır. Alışması kolaydır. Özellikle alışveriş v.b. durumlarda hasta için kolaylık sağlar. Kısa süreli çözümlerdir. Hastanın bir elinin büyüteci tutması dezavantajdır. Çeşitli büyütme güçlerinde büyüteçler vardır. Büyütme gücü arttıkça hastanın elindeki nesneyi daha yakına yaklaştırması gerekir.

 

El Dürbünleri

Tek göz için kullanılır. Hasta karşıdaki nesneyi görmek için eliyle fokus yapar. Özellikle karşıdan gelen bir otobüs levhası v.b.okumada yararlıdır.

 

5.Teleskopik Sistemler
Görüntüyü büyütüp yakınlaştırma prensibine dayanır. Uzak ve yakının aynı

gözlükte olması avantajdır. Teleskopik gözlük camlarında Gallile ve Keppler Sistemi kullanılır. Teleskopik sistemin avantajı okuma sırasında yazıya olan mesafenin uzaması ve okumak için yazıya çok fazla yaklaşmaya gerek duyulmamasıdır.

Uzak mesafe için uygun teleskopik cam seçildikten sonra,hastanın görme gücüne ve yakın okuma ihtiyacına uygun büyütmedeki yakın okuma kapağı seçilir. Daha sonra hastaya teleskopik gözlük kullanma eğitimi verilir.

 

Bioptik Teleskoplar
Hastaya teleskopik gözlüklerle yürüme imkanı sağlar. Hastalar teleskopik sistemin gözlüğe montaj şeklinden dolayı gözlükleri ile yürüyebilirler.

 

CCTV (Kapalı DevreTelevizyon Sistemleri)
Alıcı kamera ile televizyon ekranına bağlanan fiberoptik sistemden oluşur. 60 kat lineer elektronik büyütme yapılabilir. En ağır görme kaybında kullanılır.

 

Teleskopik Gözlük Muayenesi Ne Demektir?
Teleskopik gözlük muayenesi az gören hastaların görme ve yaşam kalitesini arttırmak için yapılan muayenedir.Hastanın görme seviyesi ve ihtiyacına en uygun çözüm seçilmeli ve bunun eğitimi verilmelidir.

Teleskopik Gözlüklerin Diğer Gözlüklerden Ne Farkı Vardır?
Bu tür gözlüklerde kullanılan mercekler,özellikle az gören hastalar için tasarlanmış olup, görüntüyü büyütme ve yakınlaştırma özelliğine sahiptirler. Görüntü olarak normal gözlüklerden daha kalın ve ağırdır.

 

Az Gören Her Hasta Teleskopik Gözlükten Faydalanabilir mi?
Az gören yardım cihazlarına gereksinim yaklaşık görme keskinliğinin 0,3 altına düştüğünde başlar ve genellikle görme keskinliğinin 0,03 (iki metreden parmak sayma) altında kaldığı düzeyde fayda vermez.

Teleskopik gözlük muayenesi özellikle bu konuda eğitim almış bir göz doktoru tarafından, tam teşekküllü bir göz kliniğinde yapılmalıdır.Özenle yapılmış muayene ve uygun montajla başarı %80 lere çıkmaktadır.

whatsapp